Loading

PRODUCENT WYROBÓW GARMAŻERYJNYCH I DAŃ GOTOWYCH

Historia firmy Kotwica sięga początku lat 50. Wtedy to ojciec obecnego prezesa firmy Józef Godlewski otworzył prywatny zakład masarski. Zaopatrywał w swoje wyroby sieć sklepów na terenie Warszawy i okolic. W zakładzie tym obecny prezes Andrzej Godlewski stawiał pierwsze kroki w branży spożywczej.

Kolejnym etapem było otwarcie przez Andrzeja i Halinę Godlewskich w latach 70. restauracji w podwarszawskim Aninie. Restauracja cieszyła się tak dużą popularnością, że właściciele na początku lat 80. postanowili przekształcić ją w zakład produkujący dania gotowe i wędliny. Kotwica posiadała już wówczas sieć własnych sklepów z konsumpcją dań na miejscu.

W kraju w tamtym okresie zaczęły się pojawiać również pierwsze sieci detaliczne i hurtowe. Chcąc sprostać rozwijającej się dynamicznie sprzedaży, zadecydowano o zmianie lokalizacji i budowie nowego zakładu. Powstała pierwsza hala produkcyjna w Wiązownie ukierunkowana na produkcję dań gotowych w słoikach i konserwach, kolejno powiększana o produkcję wyrobów mącznych i garmażeryjnych.

W latach 90. powstał kolejny zakład przystosowany do produkcji zgodnie z normami unijnymi. Wtedy też znacznie poszerzono gamę wyrobów i skalę sprzedaży. Z lokalnej firmy Kotwica stała się ogólnopolskim dostawcą dań gotowych.

-

Obecnie Kotwica znajduje się w ścisłej czołówce producentów dań gotowych w kraju. Produkcja odbywa się w zakładzie zlokalizowanym w Wiązownie pod Warszawą. Jest to bardzo dobre miejsce ze względów logistycznych. W niedalekiej przyszłości w sąsiedztwie powstanie węzeł komunikacyjny prowadzący do autostrady A2 i obwodnicy Warszawy.

Zakład ma powierzchnię liczącą około 4000 metrów kwadratowych. Zatrudnia obecnie 120 osób. Produkcja jest stale nadzorowana przez Wojewódzki Inspektorat Sanitarny i sanepid. Ponadto zakład posiada certyfikat BRC oraz audyty konsumenckie naszych odbiorców (sieci handlowych).

-

Asortyment obecnie produkowany jest pod trzema markami:

Kotwica | Taverna Dell’Ancora | Kulinarne Specjały